Jump to content

[41.78.7 (Steam)] Foraging errors


Miwka
 Share

Recommended Posts

Can't tell the exact time when this issue appeared but foraging system is causing error sign at the right bottom part of the screen on multiple characters and game modes. Game with no mods also causes this error

 

After activating foraging you sometimes stop quitting from it when running or fighting zombies. Also, you just don't find anything. Sometimes just standing in one spot causes multiple error messages.

Debug log has this message multiple times:

function: getRefillBonus -- file: forageSystem.lua line # 1036 | Vanilla
function: fillZone -- file: forageSystem.lua line # 330 | Vanilla
function: createZoneData -- file: forageSystem.lua line # 297 | Vanilla
function: getAndActivateZoneAtXY -- file: ISSearchManager.lua line # 985 | Vanilla
function: checkSquares -- file: ISSearchManager.lua line # 662 | Vanilla
function: doUpdateEvents -- file: ISSearchManager.lua line # 1219 | Vanilla
function: update -- file: ISSearchManager.lua line # 1239 | Vanilla.
[12-11-22 00:16:03.860] LOG  : General     , 1668204963860> [forageSystem][getZoneData] zoneData will be initialised for ForageZone.
[12-11-22 00:16:03.860] LOG  : General     , 1668204963860> -----------------------------------------
STACK TRACE
-----------------------------------------
function: getRefillBonus -- file: forageSystem.lua line # 1036 | Vanilla
function: fillZone -- file: forageSystem.lua line # 330 | Vanilla
function: createZoneData -- file: forageSystem.lua line # 297 | Vanilla
function: getAndActivateZoneAtXY -- file: ISSearchManager.lua line # 985 | Vanilla
function: updateCurrentZone -- file: ISSearchManager.lua line # 995 | Vanilla
function: doUpdateEvents -- file: ISSearchManager.lua line # 1219 | Vanilla
function: update -- file: ISSearchManager.lua line # 1239 | Vanilla.
[12-11-22 00:16:03.860] ERROR: General     , 1668204963860> ExceptionLogger.logException> Exception thrown java.lang.RuntimeException: __div not defined for operands in getRefillBonus at KahluaUtil.fail line:82..
[12-11-22 00:16:03.860] ERROR: General     , 1668204963860> DebugLogStream.printException> Stack trace:.
[12-11-22 00:16:03.861] LOG  : General     , 1668204963861> -----------------------------------------
STACK TRACE
-----------------------------------------

Please find logs attached.

logs.zip

Edited by Miwka
Link to comment
Share on other sites

The offending line of code is:

 

return 1 + (forageSystem.abundanceSettings[abundanceSetting][SandboxVars[abundanceSetting]] / 100) or 0;

 

I can't tell what it's meant to be, maybe the following?

 

return 1 + (forageSystem.abundanceSettings[abundanceSetting] + [SandboxVars[abundanceSetting]] / 100) or 0;


Edit: ignore me, that won't fix anything.  I suspect something is nil, which lua is then trying to divide by 100.

 

Edited by Hugo Qwerty
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Yana M.D. said:

Could you share the console txt file of the modless save when you encounter the error? 

 

I created game with no mods, entered this character, enabled foraging, got errors and quit. The console txt was in general Zomboid folder 

console.txt

Link to comment
Share on other sites

According to console your game is still loading mods. Try removing the mod leftovers as well, here is how:
1. Steam>Workshop>Your files>Subscribed items>Unsubscribe from all.
2. Wipe the mod folder from C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\workshop\content\108600
3. Then go to Steam Library> Project zomboid> Properties> Local files> Verify.
4. Restart Steam.

Create a new save to see if the issue persists. 

Link to comment
Share on other sites

Found about this bug today in my save also. Empty game without any mods - still has it. Foraging doesn't show any icons and erorrs pop up everytime you use it.

 

log: 
line # 1036 | Vanilla  [6 times ]
function: fillZone -- file: forageSystem.lua line # 330 | Vanilla  [6 times ]
function: createZoneData -- file: forageSystem.lua line # 297 | Vanilla  [6 times ]
function: createForageZone -- file: forageSystem.lua line # 951 | Vanilla  [2 times ]
function: getAndActivateZoneAtXY -- file: ISSearchManager.lua line # 985 | Vanilla  [6 times ]
function: updateCurrentZone -- file: ISSearchManager.lua line # 995 | Vanilla  [6 times ]
function: doUpdateEvents -- file: ISSearchManager.lua line # 1219 | Vanilla  [6 times ]
function: toggleSearchMode -- file: ISSearchManager.lua line # 1446 | Vanilla  [6 times ]
function: onMouseUp -- file: ISButton.lua line # 56 | Vanilla  [6 times ]

???

Edited by AstrayCuriosity
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, AstrayCuriosity said:

Found about this bug today in my save also. Empty game without any mods - still has it. Foraging doesn't show any icons and erorrs pop up everytime you use it.

 

log: 
line # 1036 | Vanilla  [6 times ]
function: fillZone -- file: forageSystem.lua line # 330 | Vanilla  [6 times ]
function: createZoneData -- file: forageSystem.lua line # 297 | Vanilla  [6 times ]
function: createForageZone -- file: forageSystem.lua line # 951 | Vanilla  [2 times ]
function: getAndActivateZoneAtXY -- file: ISSearchManager.lua line # 985 | Vanilla  [6 times ]
function: updateCurrentZone -- file: ISSearchManager.lua line # 995 | Vanilla  [6 times ]
function: doUpdateEvents -- file: ISSearchManager.lua line # 1219 | Vanilla  [6 times ]
function: toggleSearchMode -- file: ISSearchManager.lua line # 1446 | Vanilla  [6 times ]
function: onMouseUp -- file: ISButton.lua line # 56 | Vanilla  [6 times ]

???

Have you got the whole log file? This would help a lot :)

Link to comment
Share on other sites

you mean this?

 

STACK TRACE
-----------------------------------------
function: getRefillBonus -- file: forageSystem.lua line # 1036 | Vanilla
function: fillZone -- file: forageSystem.lua line # 330 | Vanilla
function: createZoneData -- file: forageSystem.lua line # 297 | Vanilla
function: createForageZone -- file: forageSystem.lua line # 951 | Vanilla
function: getAndActivateZoneAtXY -- file: ISSearchManager.lua line # 985 | Vanilla
function: updateCurrentZone -- file: ISSearchManager.lua line # 995 | Vanilla
function: doUpdateEvents -- file: ISSearchManager.lua line # 1219 | Vanilla
function: toggleSearchMode -- file: ISSearchManager.lua line # 1446 | Vanilla
function: onMouseUp -- file: ISButton.lua line # 56 | Vanilla

ERROR: General     , 1668542703529> ExceptionLogger.logException> Exception thrown java.lang.RuntimeException: __div not defined for operands in getRefillBonus at KahluaUtil.fail line:82.
ERROR: General     , 1668542703529> DebugLogStream.printException> Stack trace:
java.lang.RuntimeException: __div not defined for operands in getRefillBonus
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaUtil.fail(KahluaUtil.java:82)
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaThread.luaMainloop(KahluaThread.java:676)
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaThread.call(KahluaThread.java:163)
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaThread.pcall(KahluaThread.java:1980)
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaThread.pcallBoolean(KahluaThread.java:1924)
    at se.krka.kahlua.integration.LuaCaller.protectedCallBoolean(LuaCaller.java:104)
    at zombie.ui.UIElement.onMouseUp(UIElement.java:1228)
    at zombie.ui.UIElement.onMouseUp(UIElement.java:1183)
    at zombie.ui.UIManager.update(UIManager.java:816)
    at zombie.GameWindow.logic(GameWindow.java:262)
    at zombie.core.profiling.AbstractPerformanceProfileProbe.invokeAndMeasure(AbstractPerformanceProfileProbe.java:71)
    at zombie.GameWindow.frameStep(GameWindow.java:765)
    at zombie.GameWindow.run_ez(GameWindow.java:681)
    at zombie.GameWindow.mainThread(GameWindow.java:495)
    at java.base/java.lang.Thread.run(Unknown Source)
LOG  : General     , 1668542703531> -----------------------------------------
STACK TRACE
-----------------------------------------
function: getRefillBonus -- file: forageSystem.lua line # 1036 | Vanilla
function: fillZone -- file: forageSystem.lua line # 330 | Vanilla
function: createZoneData -- file: forageSystem.lua line # 297 | Vanilla
function: createForageZone -- file: forageSystem.lua line # 951 | Vanilla
function: getAndActivateZoneAtXY -- file: ISSearchManager.lua line # 985 | Vanilla
function: updateCurrentZone -- file: ISSearchManager.lua line # 995 | Vanilla
function: doUpdateEvents -- file: ISSearchManager.lua line # 1219 | Vanilla
function: toggleSearchMode -- file: ISSearchManager.lua line # 1446 | Vanilla
function: onMouseUp -- file: ISButton.lua line # 56 | Vanilla

LOG  : General     , 1668542707362> [forageSystem][getZoneData] zoneData will be initialised for ForageZone
LOG  : General     , 1668542707363> -----------------------------------------
STACK TRACE
-----------------------------------------
function: getRefillBonus -- file: forageSystem.lua line # 1036 | Vanilla
function: fillZone -- file: forageSystem.lua line # 330 | Vanilla
function: createZoneData -- file: forageSystem.lua line # 297 | Vanilla
function: getAndActivateZoneAtXY -- file: ISSearchManager.lua line # 985 | Vanilla
function: updateCurrentZone -- file: ISSearchManager.lua line # 995 | Vanilla
function: doUpdateEvents -- file: ISSearchManager.lua line # 1219 | Vanilla
function: toggleSearchMode -- file: ISSearchManager.lua line # 1446 | Vanilla
function: onMouseUp -- file: ISButton.lua line # 56 | Vanilla

ERROR: General     , 1668542707364> ExceptionLogger.logException> Exception thrown java.lang.RuntimeException: __div not defined for operands in getRefillBonus at KahluaUtil.fail line:82.
ERROR: General     , 1668542707365> DebugLogStream.printException> Stack trace:
java.lang.RuntimeException: __div not defined for operands in getRefillBonus
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaUtil.fail(KahluaUtil.java:82)
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaThread.luaMainloop(KahluaThread.java:676)
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaThread.call(KahluaThread.java:163)
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaThread.pcall(KahluaThread.java:1980)
    at se.krka.kahlua.vm.KahluaThread.pcallBoolean(KahluaThread.java:1924)
    at se.krka.kahlua.integration.LuaCaller.protectedCallBoolean(LuaCaller.java:104)
    at zombie.ui.UIElement.onMouseUp(UIElement.java:1228)
    at zombie.ui.UIElement.onMouseUp(UIElement.java:1183)
    at zombie.ui.UIManager.update(UIManager.java:816)
    at zombie.GameWindow.logic(GameWindow.java:262)
    at zombie.core.profiling.AbstractPerformanceProfileProbe.invokeAndMeasure(AbstractPerformanceProfileProbe.java:71)
    at zombie.GameWindow.frameStep(GameWindow.java:765)
    at zombie.GameWindow.run_ez(GameWindow.java:681)
    at zombie.GameWindow.mainThread(GameWindow.java:495)
    at java.base/java.lang.Thread.run(Unknown Source)
LOG  : General     , 1668542707366> -----------------------------------------
STACK TRACE
-----------------------------------------
function: getRefillBonus -- file: forageSystem.lua line # 1036 | Vanilla
function: fillZone -- file: forageSystem.lua line # 330 | Vanilla
function: createZoneData -- file: forageSystem.lua line # 297 | Vanilla
function: getAndActivateZoneAtXY -- file: ISSearchManager.lua line # 985 | Vanilla
function: updateCurrentZone -- file: ISSearchManager.lua line # 995 | Vanilla
function: doUpdateEvents -- file: ISSearchManager.lua line # 1219 | Vanilla
function: toggleSearchMode -- file: ISSearchManager.lua line # 1446 | Vanilla
function: onMouseUp -- file: ISButton.lua line # 56 | Vanilla

LOG  : General     , 1668542709208> EXITDEBUG: ToggleEscapeMenu 1
LOG  : General     , 1668542709209> EXITDEBUG: ToggleEscapeMenu 3
LOG  : General     , 1668542709209> EXITDEBUG: ToggleEscapeMenu 4
LOG  : General     , 1668542709209> EXITDEBUG: ToggleEscapeMenu 5
LOG  : General     , 1668542709209> EXITDEBUG: setGameSpeed 1
LOG  : General     , 1668542709210> EXITDEBUG: setGameSpeed 3
LOG  : General     , 1668542709210> EXITDEBUG: setShowPausedMessage 1
LOG  : General     , 1668542709210> EXITDEBUG: setShowPausedMessage 2
 

Link to comment
Share on other sites

Having the same issue on my dedicated server since update and just found the solution:

Go to sandbox options > Loot Rarity > Other, set this to Normal. Reboot game/server if needed. You should no longer get errors when you enter search mode by now.

This is also why deleting the zomboid folder kinda solves the issue: doing so wipes all your settings, thus reset your sandbox options to default. Seems for whatever reasons, changing this option will cause foraging errors after the lastest update.

Link to comment
Share on other sites

After testing on my own after I found my save file bugged as well on this issue, I can confirm that setting loot rarity -> other to anything higher than "normal", so both common and abundant, will break foraging currently. At least on my 0 mods, never installed a mod, ever, even on another computer, installation. I also tested all the other loot rarity settings, and none of the others being set to even the highest setting seem to cause the issue.

This is immediately evident even when just starting a new playthrough. Just go into solo, set loot rarity to common or abundant on setting and then start. When you enter search mode you immediately get errors. You don't even have to leave the house.

Also, almost certainly related, when this error happens, crouching doesn't increase search radius.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Dapeople said:

After testing on my own after I found my save file bugged as well on this issue, I can confirm that setting loot rarity -> other to anything higher than "normal", so both common and abundant, will break foraging currently. At least on my 0 mods, never installed a mod, ever, even on another computer, installation. I also tested all the other loot rarity settings, and none of the others being set to even the highest setting seem to cause the issue.

This is immediately evident even when just starting a new playthrough. Just go into solo, set loot rarity to common or abundant on setting and then start. When you enter search mode you immediately get errors. You don't even have to leave the house.

Also, almost certainly related, when this error happens, crouching doesn't increase search radius.

Same as said above we need the Console txt file and video that captures the issue ;)
BTW, still not seeing any errors after following your steps, am I missing something?

 

Link to comment
Share on other sites

Adding an anecdote of my own but in my case it wasn't immediate.
I was blasting zombies on a solo world with all loot set to abundant.
I basically cleared them out over an open area that was about 7 acres long. Their bodies were super clumped up in some areas, sparse in others. hundreds of zombies.
I used foraging mode to try and find my casings on the ground and it sort of worked, for a little bit.
At a certain point in-between the all the corpses, casings, glasses, hats, and bandanas and other items on the ground the foraging mode must have overloaded or something

It started to malfunction the way the people here are describing: Foraging stops picking up any items, the foraging zone doesn't shrink when running, errors every other second, etc.

I ran the mod that can change sandbox settings mid game, and changed the loot settings to normal.

low and behold foraging now works again.

I then set the loot spawns to abundant again and it still works so far.

But whenever I got close to those piles of corpses that made it stop working before, foraging began acting up again.

 

So I don't think the bug is immediate like some others are reporting.

It is tied to loot spawns, or is maybe fixed by refreshing loot spawns, and can be fixed if you change the sandbox settings mid game.

In my experience it only happened when foraging around a lot of zombie corpses and dropped items.

I also had a very high level of foraging when I got this bug.
I also only got this bug after the latest update, as I was doing the same kind of zombie clearing before and had no issues, until I tried it on the latest version.

 



 

 

Edited by Skii man
grammer and formatting
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...